24 Σεπτεμβρίου 2018 – Παρουσίαση της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε την Τετάρτη 26/9/2018 και ώρα 18:30 (Αίθουσα Συνεδρίων – Πανεπιστήμιο Πειραιά) στην τελετή για την παρουσίαση της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας που θα συμμετάσχει στο European Cyber Security Challenge (ECSC) που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Λονδίνο.

Στη ψηφιακή εποχή, η ασφάλεια πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η πληροφορία στη σύγχρονη κοινωνία, την οικονομία, την παραγωγή, και τις γεωπολιτικές σχέσεις. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς, αποσκοπώντας τόσο στο κέρδος όσο και στην αποσταθεροποίηση βασικών δομών, η ψηφιακή ασφάλεια θα πρέπει να διασφαλίζεται και να αξιολογείται σε κάθε τομέα και δραστηριότητα, καθημερινά. Το γεγονός αυτό απαιτεί καλύτερα οργανωμένες δομές, μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά, κυρίως, κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών, πολλές χώρες ξεκίνησαν εθνικούς διαγωνισμούς για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο απευθυνόμενοι σε μαθητές, φοιτητές, πτυχιούχους πανεπιστημίων καθώς και ερασιτέχνες του χώρου της πληροφορικής με σαφή στόχο: να ανακαλύψουν νέα ταλέντα στο χώρο της κυβερνοασφάλειας και να ενθαρρύνουν τους νέους να ακολουθήσουν καριέρα στη συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ο δημοφιλέστερος διαγωνισμός είναι ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός κυβερνοασφάλειας (European Cyber Security Challenge, ECSC) που αποτελεί πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών ENISA (European Union Agency for Network and Information Security).

Οι χώρες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό εκπροσωπούνται από μια εθνική ομάδα, που αποτελείται από δέκα άτομα, έναν προπονητή και έναν κριτή. Ο 1ος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 (ECSC 2015) στη Λουκέρνη της Ελβετίας με συμμετοχή έξι ομάδων προερχόμενων από κράτη-μέλη της ΕΕ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών: Αυστρία, Γερμανία, Ρουμανία, Ισπανία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Ο 2ος διαγωνισμός διεξήχθη στην Γερμανία, με την Ελληνική ομάδα να συμμετέχει για πρώτη φορά (ECSC 2017), ενώ ο 3ος διαγωνισμός (ECSC 2017) έλαβε χώρα στη Μάλαγα της Ισπανίας, με την Ελλάδα να συμμετέχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ο διαγωνισμός ECSC 2018 θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο 2018 στo Λονδίνο με τη συμμετοχή της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας. Όπως κάθε χρόνο, η Ελληνική Εθνική Ομάδα συγκροτείται με βάση τα αποτελέσματα ενός Πανελλήνιου προκριματικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετέχουν νέοι και νέες από 14 – 25 ετών.

Την οργάνωση και το συντονισμό της Ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, μετά από σχετική ανάθεση από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Πιο συγκριμένα, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος κύριο Χρήστο Ξενάκη μια εξειδικευμένη ομάδα εθελοντών που ασχολούνται με τον χώρο της κυβερνοασφάλειας προετοιμάζουν την Ελληνική συμμετοχή στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ECSC 2018. Η Εθνική μας Ομάδα, διαθέτει το δικό της ψηφιακό χώρο στη διεύθυνση www.ecsc.gr

Μπορείτε να κατεβάσετε την πρόσκληση από εδώ.