1. Γιατί να επιλέξω το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς για το πρώτο μου πτυχίο;
Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Π.Σ.) του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρέχει στους φοιτητές και φοιτήτριες όλες τις αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ακολουθήσουν μία επιτυχημένη καριέρα στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Οι φοιτητές και φοιτήτριες μέσα από τα μαθήματα και τα εργαστήρια διδάσκονται όλες τις απαραίτητες τεχνικές και τεχνολογίες για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση ψηφιακών συστημάτων και υπηρεσιών. Το Π.Π.Σ. δίνει έμφαση στον προγραμματισμό, τα πληροφοριακά συστήματα, την ανάλυση και τις βάσεις δεδομένων, τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα και δίκτυα, τη τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια, τα υπολογιστικά συστήματα και τις διαδικτυακές υπηρεσίες όπως το e-learning, το e-health και το e-government. Τα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος αναλαμβάνουν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και εθνικών έργων και τα έμπειρα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος μεταφέρουν την ερευνητική γνώση στα μαθήματα του Π.Π.Σ. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης των αποφοίτων μέσω των οκτώ προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών που προσφέρει το Τμήμα.
2. Ποια είναι η διάρκεια σπουδών στο Π.Π.Σ. του Τμήματος;
Το Π.Π.Σ. του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων είναι διάρκειας οκτώ (8) εξαμήνων και αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS).
3. Μπορώ να επιλέξω κατεύθυνση σπουδών στο Π.Π.Σ. του Τμήματος;
Ναι. Στην αρχή του τρίτου έτους σπουδών και ενώ έχουν προηγηθεί 22 μαθήματα κορμού, οι φοιτητές και φοιτήτριες επιλέγουν μία από τις 3 παρακάτω κατευθύνσεις σπουδών:
- Κατεύθυνση «Τηλεπικοινωνίες & Δίκτυα» (Τ&Δ)
- Κατεύθυνση «Συστήματα Λογισμικού & Δεδομένων» (ΣΛΔ)
- Κατεύθυνση «Υπολογιστικές Υποδομές & Υπηρεσίες» (ΥΥΥ)
Κάθε κατεύθυνση αποτελείται από 5 υποχρεωτικά μαθήματα που διδάσκονται από το 5ο μέχρι και το 8ο εξάμηνο, τα οποία εμβαθύνουν στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο της κατεύθυνσης. Επίσης υπάρχουν 8 μαθήματα επιλογής τα οποία μπορούν να επιλεγούν από τα υποχρεωτικά και τις επιλογές όλων των κατευθύνσεων. Κάποια μαθήματα επιλογής εμβαθύνουν στις 2 παρακάτω οριζόντιες κατευθύνσεις σπουδών:
- Οριζόντια Κατεύθυνση «Ασφάλεια» (ΑΣΦ)
- Οριζόντια Κατεύθυνση «Παιδαγωγική & Διδακτική Ικανότητα» (ΠΔΙ)
6 μαθήματα από την κατεύθυνση ΠΔΙ δίνουν Παιδαγωγική και Διδακτική Ικανότητα (ΠΔΙ) στους αποφοίτους του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων.
4. Ποια μαθήματα θα διδαχθώ στο Π.Π.Σ. του Τμήματος;
Τα μαθήματα που διδάσκονται στο Π.Π.Σ. του Τμήματος διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
Γενικά μαθήματα κορμού – Είναι 29 υποχρεωτικά μαθήματα για όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του Π.Π.Σ. που καλύπτουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες στο χώρο των ΤΠΕ.
Μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής κατεύθυνσης – Είναι 5 υποχρεωτικά μαθήματα για τους φοιτητές/τριες κάθε κατεύθυνσης του Π.Π.Σ.
Μαθήματα ελεύθερης επιλογής – Είναι 8 μαθήματα που προσφέρονται στους φοιτητές/τριες κάθε κατεύθυνσης του Π.Π.Σ.
Πτυχιακή Εργασία – δηλώνεται για το 7ο και 8ο εξάμηνο σπουδών και υπολογίζεται ως 2 μαθήματα.
Σύμφωνα με τον νόμο, το Π.Π.Σ. του Τμήματος επικαιροποιείται κάθε ακαδημαϊκό έτος με στόχο να ενσωματώνει νέα μαθήματα και εργαστήρια σε τεχνολογίες αιχμής.
5. Ποια είναι τα μέλη του Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Τμήματος;
Στο Τμήμα υπηρετούν σήμερα 24 μέλη ΔΕΠ (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές και Επίκουροι Καθηγητές) που θεραπεύουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα στο χώρο των ΤΠΕ. Ενδεικτικά γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ του Τμήματος είναι: Πληροφοριακά Συστήματα, Βάσεις Δεδομένων, Τεχνολογία Λογισμικού, Δικτυοκεντρικά Πληροφοριακά Συστήματα, Κατανεμημένα Συστήματα, Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων και Δικτύων, Συστήματα Υπηρεσιών Παγκόσμιου Ιστού, Ευφυή Συστήματα Πολυμέσων, Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων και Ευφυή Δίκτυα, Ψηφιακά Συστήματα Επικοινωνιών, Δορυφορικές και Ασύρματες Επικοινωνίες, Συστήματα Ευρυζωνικών Επικοινωνιών, Δίκτυα Κινητών Επικοινωνιών, Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης και Τηλεκπαίδευσης, Συστήματα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Υγείας στον Παγκόσμιο Ιστό.
6. Χρησιμοποιούνται σύγχρονες και καινοτόμες εκπαιδευτικές μέθοδοι στη διδασκαλία των μαθημάτων;
Το Τμήμα χρησιμοποιεί σύγχρονες και καινοτόμες παιδαγωγικές και διδακτικές μεθόδους που αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Συγκεκριμένα, όλα τα μαθήματα έχουν ηλεκτρονική σελίδα στο e-class του Τμήματος όπου αναρτώνται σε ηλεκτρονική μορφή άρθρα, οπτικοακουστικό υλικό διαλέξεων και διαδικτυακές διευθύνσεις για χρήσιμες πληροφορίες καθώς και ασκήσεις για την εξάσκηση των φοιτητών/τριών. Παρουσιάζονται επίσης μελέτες περίπτωσης, παραδειγματικά προβλήματα και μέθοδοι επίλυσης αυτών.
7. Διαθέτει το Τμήμα επαρκείς εργαστηριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την πρακτική άσκηση των φοιτητών;
Το Τμήμα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς επί της οδού Ανδρούτσου 150. Στο κτίριο αυτό λειτουργούν τρία (3) εκπαιδευτικά εργαστήρια χωρητικότητας περίπου ενενήντα (90) θέσεων εργασίας στα οποία γίνονται τα εργαστηριακά μαθήματα του Π.Π.Σ. Τα εργαστήρια του Τμήματος διαθέτουν το κατάλληλο λογισμικό και υλικό (π.χ. routers) για όλα τα εργαστήρια των μαθημάτων του Π.Π.Σ. Επίσης στο εργαστήριο του Ημιωρόφου υπάρχει εκπαιδευτικό εργαστήριο με σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Τα εργαστήρια είναι προσβάσιμα σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος όταν δεν γίνονται μαθήματα.
8. Τι επαγγελματικές προοπτικές παρέχονται στους αποφοίτους του Τμήματος;
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχουν εξειδικεύσεις σε πολλούς τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
9. Προσφέρονται μεταπτυχιακές σπουδές από το Τμήμα;
Το Τμήμα προσφέρει τα εξής Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ):
- Το Π.Μ.Σ. “Πληροφοριακά Συστήματα & Υπηρεσίες”(MSc in Information Systems and Services) (Α.Π. 20184240, ΦΕΚ 3273/Β’ /8-8-2018), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων και περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:
- Κατεύθυνση 1η: Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα (Advanced Information Systems)
- Κατεύθυνση 2η: Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική (Big Data and Analytics)
- Κατεύθυνση 3η: Πληροφορική Διακυβέρνηση (IT Governance)
- Το Π.Μ.Σ. “Ηλεκτρονική Μάθηση”(MSc in e-Learning) (Α.Π. 20183530, ΦΕΚ 2505/Β’ /29-6-2018), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
- Το Π.Μ.Σ. “Kυβερνοσφάλεια και Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης”(MSc in Cybersecurity and ΑΙ technologies) (Α.Π. 20184255, ΦΕΚ 3126/Β’ /31-7-2018), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
- Το Π.Μ.Σ. “Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών”(MSc in Law and Information and Communication Technologies) (ΦΕΚ: 2077/30.05.2020/τ.Β), το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
- Το Π.Μ.Σ. “Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών”(MSc in Climate Crisis and Information and Communication Technologies) (ΦΕΚ: 3047/22.07.2020/τ.Β’), το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
- Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και το ΙΠ&Τ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2019 -2020 Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη»(ΦΕΚ 2924/ Β’ / 12-07-2017).
- Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων συμμετέχει στο Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας – Πληροφορική της Υγείας». Το Π.Μ.Σ. οργανώνεται από τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα Τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων, Πληροφορικής και Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
- Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων συμμετέχει στο Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. «Ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας και Αναλυτική». Το Π.Μ.Σ. οργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.