6 Φεβρουαρίου 2013 – Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο εορτάζεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, είτε αυτή αφορά την απλή ενημέρωση μέσω ειδησεογραφικών ιστοσελίδων είτε την αναζήτηση εξειδικευμένων πληροφοριών επιστημονικών θεμάτων, απαιτεί την τήρηση κάποιων απλών κανόνων που βοηθούν το χρήστη να αποφύγει τις «κακοτοπιές» του Παγκόσμιου Ιστού.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διοργάνωσε εκδήλωση (7 Φεβρουαρίου 2013) στο ξενοδοχείο Ιntercontinental, στην οποία προσκλήθηκαν ως ομιλητές δύο μέλη του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.  Συγκεκριμένα, ο Καθ. κ. Σωκράτης Κάτσικας και ο Επ. Καθ. κ. Κων/νος Λαμπρινουδάκης.

Η συμβολή του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, μέσω των δύο ομιλητών του, ήταν να αναδείξει τους μεγάλους κινδύνους ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις από επιθέσεις και κακόβουλες ενέργειες στα πληροφοριακά τους συστήματα, τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ένα περιστατικό ασφάλειας και, κυρίως, τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για τη σχεδίαση και υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου προστασίας.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν οι εναλλακτικές λύσεις που έχει μια επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθός της και την κρισιμότητα των λειτουργιών της, για να συνεχίσει τη λειτουργία της, μετά από ένα σοβαρό περιστατικό ασφάλειας, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο και με το ελάχιστο δυνατό κόστος.