Πρωτόκολλα Δρομολόγησης
Προβλήματα & Μέθοδοι Αντιμετώπισης

Συγγραφέας Βασίλειος-Άγγελος Αποστολόπουλος, Απόστολος Μηλιώνης
Εκδότης Τζιόλας
Έτος έκδοσης 2013
Aριθμός σελίδων 302
ISBN 978-960-418-389-0

Η σχεδίαση και η έμπειρη γνώση λειτουργικής διαμόρφωσης αποδοτικών μηχανισμών δρομολόγησης και αντιμετώπισης δυναμικών προβλημάτων στα δίκτυα υπολογιστών αποτελεί ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τη σχεδίαση και ανάπτυξη τοπολογιών δικτύων που εξυπηρετούν με αποδοτικό τρόπο χρήστες και εφαρμογές, καθώς επιτρέπει την υλοποίηση κανόνων δρομολόγησης της πληροφορίας μέσα στο δίκτυο που διασφαλίζουν την καλή επίδοση του δικτύου σε σχέση με σημαντικά προσδοκώμενα οφέλη, όπως είναι η ποιότητα της λαμβανόμενης υπηρεσίας για τον χρήστη και η μεγιστοποίηση του επιχειρηματικού οφέλους για τον πάροχο, σε σχέση με τη χωροχρονική κατανομή των χρηστών και της κατανάλωσης των υπηρεσιών. Με απλά λόγια, εννοούμε ότι η εμπεριστατωμένη γνώση των πρωτοκόλλων δρομολόγησης επιτρέπει στους σχεδιαστές και διαχειριστές δικτύων όχι μόνο να σχεδιάζουν και να αναπτύσσουν αλλά και να διαμορφώνουν δυναμικά αποδοτικές δικτυακές τοπολογίες, οι οποίες δύνανται να αυτοεπαναπροσδιορίζονται και να επιλύουν προβλήματα δρομολόγησης όταν επιδεινώνεται η λειτουργική συμπεριφορά του δικτύου, τροποποιώντας τους κανόνες δρομολόγησης μέσα στο δίκτυο.

Σε αυτό το βιβλίο μελετώνται τα βασικότερα πρωτόκολλα δρομολόγησης, τα οποία είναι γνωστά με τον όρο Interior Unicast Routing Protocols. Ο όρος Interior Routing Protocols αναφέρεται στα πρωτόκολλα που εστιάζουν στην εύρεση του καλύτερου μονοπατιού προς έναν προορισμό, όπου η ερμηνεία του επιθετικού προσδιορισμού «καλύτερο» συναρτάται με το πρωτόκολλο και την πιθανή διαμόρφωσή του από τον αρμόδιο διαχειριστή. Συνήθως σημαίνει την εύρεση εκείνου του μονοπατιού με το μέγιστο αξιοποιήσιμο εύρος ζώνης. Ο ρυθμός δεδομένων σε μία τέτοια διαδρομή δεν μπορεί να είναι καλύτερος από αυτόν που ορίζεται από το χαμηλότερο εύρος ζώνης σε κάποιον σύνδεσμο κατά μήκος του μονοπατιού. Επιπλέον, ορισμένα πρωτόκολλα αυτής της κατηγορίας μπορούν να κατευθύνουν και προωθούν πακέτα κατά προτεραιότητα, επιτρέποντας την προώθηση μόνο συγκεκριμένων τύπων πακέτων σε συγκεκριμένες διαδρομές. Ο όρος Unicast χαρακτηρίζει τη βασικότερη κατηγορία πρωτοκόλλων δρομολόγησης, όπου ο προορισμός της δρομολόγησης δεδομένων αφορά μία συγκεκριμένη διεύθυνση ή ένα εύρος διευθύνσεων που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες διευθύνσεις (π.χ. IP subnets). Υπό το φίλτρο της μακρόχρονης επαγγελματικής και επιστημονικής εξειδίκευσης των συγγραφέων, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στη μελέτη και ανάλυση ενδεχόμενων προβλημάτων που μπορούμε να συναντήσουμε κατά την εφαρμογή τους καθώς και στις μεθόδους αντιμετώπισής τους, στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό.

Το επιστημονικό σύγγραμμα φιλοδοξεί να καλύψει επαρκώς ένα σημαντικό κενό που εντοπίζεται διαχρονικά στην ελληνική βιβλιογραφία, με την απουσία βιβλιογραφίας σχετικής με τη δρομολόγηση και τα ειδικότερα θέματα αυτής, και να εμπλουτίσει με νέο πρωτότυπο περιεχόμενο τη διαθέσιμη βιβλιογραφία στα δίκτυα υπολογιστών. Το σύγγραμμα εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για σχεδιαστές και διαχειριστές δικτύων. Επίσης απευθύνεται και σε φοιτητές και επαγγελματίες των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών που τους απασχολεί ιδιαίτερα η θεματική περιοχή των δικτύων υπολογιστών και ειδικότερα της δρομολόγησης και επιθυμούν να αποκτήσουν μια εμπεριστατωμένη εξειδίκευση στα πρωτόκολλα δρομολόγησης, στην κατανόηση των σχετικών προβλημάτων και της μεθοδολογίας αντιμετώπισής τους, με εφαρμογή στις πιο καθιερωμένες πλατφόρμες δρομολόγησης που συνθέτουν τις σύγχρονες δικτυακές υποδομές. Το βιβλίο είναι δομημένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος (Κεφάλαια 1 έως 6) παρουσιάζεται η θεωρία και στο δεύτερο μέρος (Κεφάλαια 7 έως 10) παρουσιάζονται τα αποτελέσματα πειραμάτων με δρομολογητές Cisco. Ο αναγνώστης μπορεί να πραγματοποιήσει ανάλογα πειράματα και με δρομολογητές άλλων κατασκευαστών που είναι συμβατοί με τα καθολικά πρότυπα RFC σχετικά με τη δρομολόγηση που έχουν εκδοθεί από τον IETF (Internet Engineering Task Force), τον Οργανισμό που προάγει την αρχιτεκτονική εξέλιξη και ομαλή λειτουργία του Internet.