Διευθυντής του Π.Μ.Σ., Διδάσκοντες και Διδάσκουσες

Εκτύπωση

Στους διδάσκοντες και διδάσκουσες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc in Climate Crisis and Information and Communication Technologies)» περιλαμβάνονται διακεκριμένοι Καθηγητές και Καθηγήτριες Πανεπιστημίων της χώρας, διδάκτορες Ερευνητές και Ερευνήτριες, καθώς και προβεβλημένα στελέχη του δημόσιου βίου της χώρας, Ανεξάρτητων Αρχών, Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, όλες και όλοι με εξαιρετικές σπουδές, και ιδιαίτερη συμβολή στο χώρο της Ενέργειας, των Έξυπνων Πόλεων, της Ψηφιακής Γεωργίας, των Μεταφορών – Logistics και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με σημαντικές γνώσεις και ξεχωριστές εμπειρίες από διεθνώς προηγμένα επιστημονικά περιβάλλοντα.

Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι ο Γιάννης Μανιάτης, Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς κι Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Ο Γιάννης Μανιάτης είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Τον Ιανουάριο του 1981 πήρε το δίπλωμα του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού από τη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Το 1981 διορίστηκε Επιστημονικός Συνεργάτης στην τότε τακτική Έδρα Κτηματολογίου και Αναδασμού του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ. Το Μάιο του 1985 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών τού Α.Π.Θ. με βαθμό “Άριστα Τον Απρίλιο του 1987 εντάχθηκε στη βαθμίδα του Λέκτορα στον Τομέα Κτηματολογίου, Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας του Α.Π.Θ. Το Σεπτέμβριο του 1991 ανέλαβε καθήκοντα Επίκουρου Καθηγητή στον ίδιο Τομέα. Τον Μάïo 1995 εκλέχτηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στον ίδιο Τομέα. Το ακαδημαϊκό έτος 1995/96 προσκλήθηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής από το Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης, να διδάξει το μάθημα «Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών». Το 2002 μετακινήθηκε ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (τότε Διδακτικής της Τεχνολογίας), του Πανεπιστημίου Πειραιά, τον Ιανουάριο του 2023 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Καθηγητή. Από τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2024 διατελεί Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής κι Επικοινωνιών», καθώς και του Εργαστηρίου «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος κι Ενέργειας». Τα ακαδημαϊκά έτη 2021/22 διετέλεσε Special Editor in Special Issue “GIS Applications in Green Development”, MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing). Τον Οκτώβριο 2021 επιλέχθηκε από την Ακαδημία Αθηνών να την εκπροσωπήσει στην Ομάδα Εργασίας των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών Επιστημών (EASAC), για την πανευρωπαϊκή διεπιστημονική έρευνα: “The Future of Gas in E.U.”
Έχει διατελέσει:
1.Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (2009 – 2012 και 2013 – 2015)
2. Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών PES Ecofin του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (Party of European Socialists – P.E.S. / 2016 – 2018)
3. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών και Πρόεδρος των Δ.Σ. των 4 δημόσιων εταιρειών του Ομίλου Ο.Α.Σ.Α. (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ / 1998-2002)
4. Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (1998 – 2000)
5. Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Σχέσεων και Πανευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (1996 — 1998)
6. Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής των 8 χωρών της ΝΑ Ευρώπης, για τον Πανευρωπαϊκό Οδικό και Σιδηροδρομικό Άξονα Χ (Θεσ/νίκη — Σκόπια — Βελιγράδι — Σάλτσμπουργκ — Μόναχο), (1997)
7. Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος (Deputy) της χώρας, στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Υπουργών Μεταφορών (ΕΔΥΜ), (1998 – 2000)
8. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εξωτερικού Εμπορίου HELLASPRO (1997)
9. Πρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας των 11 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για Θέματα Μεταφορών, Εμπορίου και Μεθοριακών Σταθμών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Southeast European Cooperative Initiative – S.E.C.I., (1997 – 1999)
10.Ειδικός προσκεκλημένος ομιλητής του World Economic Forum – WEF (Salzburg, 1997) για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη 11.Μέλος του Global Leaders for Tomorrow, του World Economic Forum – WEF.
Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα επιστημονικών συνεδρίων, έχει δημοσιεύσει μια επιστημονική μονογραφία και έχει εκδώσει 7 βιβλία μεταξύ των οποίων: 1.Γιάννης Μανιάτης (επιμέλεια): «Η Ενεργειακή Κρίση και η Ελληνική Οικονομία», έκδοση Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αθήνα, 2022 2. Γιάννης Μανιάτης, «Μεταρρυθμίσεις και Προοδευτικός Πατριωτισμός», Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ, Αθήνα, 2016 3. Γιάννης Μανιάτης, «Ενέργεια και Ορυκτός Πλούτος – Εθνικοί Πυλώνες Ανάπτυξης», Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ, Αθήνα, 2012 4. Γιάννης Μανιάτης, «Η πρόκληση της Πράσινης Ανάπτυξης», Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗΣ, Αθήνα, 2009 5. Γιάννης Μανιάτης (εποπτεία – συντονισμός), «Πράσινη Ανάπτυξη», εκδόσεις ΙΣΤΑΜΕ, Αθήνα 2009, 6. Γιάννης Μανιάτης, «Επειδή δεν υπάρχει Planet B», το οποίο είναι υπό έκδοση, ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δημοσιεύσεων σε τουλάχιστον 10 συλλογικούς τόμους. Έχει σημαντικό αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ ταυτόχρονα έχει πλούσιο ερευνητικό έργο ως επιστημονικά υπεύθυνος σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων. Από τον Οκτώβριο του 2021 έχει διαρκή συνεργασία με την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» όπου γίνεται εβδομαδιαίος σχολιασμός και επιστημονική παράθεση στοιχείων σχετικών με τους τομείς του Π.Μ.Σ. σε συνεργασία με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Αναλυτικότερα στοιχεία στο: http://www.maniatisy.gr/papei.

Στους διδάσκοντες και διδάσκουσες περιλαμβάνονται (αλφαβητικά):

Η Αγγελική Αλεξίου έλαβε το δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1994 και το διδακτορικό δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού στην περιοχή των τηλεπικοινωνιών και της επεξεργασίας σήματος από το Imperial College, University of London, το 2000. Από το Μάρτιο του 2019 είναι καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο “Συστήματα Ευρυζωνικών Επικοινωνιών” στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Για περισσότερο από μία δεκαετία εργάστηκε στα Bell Laboratories, Wireless Research, Lucent Technologies, (αργότερα Alcatel-Lucent και τώρα ΝΟΚΙΑ), στο Swindon της Μεγάλης Βρετανίας, αρχικά ως ερευνήτρια (Ιανουάριος 1999-Φεβρουάριος 2006) και αργότερα ως τεχνική διευθύντρια (Μάρτιος 2006-Απρίλιος 2009). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή των ‘έξυπνων’ κεραιών, των MIMO και multihop τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, της επεξεργασίας σήματος και της βελτιστοποίησης διαχείρισης πόρων σε ασύρματα δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G (and beyond), σε τεχνικές συντονισμού και συνεργατικότητας σε πυκνοποιημένα ασύρματα δίκτυα, σε THz ασύρματες επικοινωνίες και στην εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης σε ασύρματα συστήματα επόμενης γενιάς. Η Αγγελική Αλεξίου έλαβε (μαζί με ομάδα άλλων ερευνητών) το βραβείο Bell Labs President’s Gold Award το 2002 για τη συνεισφορά της στο πρόγραμμα Bell Labs Layered Space-Time (BLAST) και το βραβείο Central Bell Labs Teamwork Award το 2004 για υποδειγματική ομαδική εργασία και ερευνητικά επιτεύγματα στο ερευνητικό πρόγραμμα IST-FITNESS. Από το 2006 είναι πρόεδρος της ομάδας εργασίας Radio Communication Technologies και της ομάδας High Frequencies Radio Communication Technologies του οργανισμού Wireless World Research Forum. Είναι μέλος του IEEE, του IET και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Είναι διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος H2020 TERRANOVA και τεχνική διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος H2020 ARIADNE (https://www.ds.unipi.gr/faculty/alexiou/).

O Γεώργιος Βούρος είναι καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (1998-2011), καθώς και πρόεδρος του Τμήματος αυτού επί 5 έτη (2000-2005). Έχει διατελέσει κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2006-2010). Επίσης, διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (Επιστημονική Ένωση Επιστημόνων Τεχνητής Νοημοσύνης) επί 6 έτη και σήμερα είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ. Διευθύνει το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (http://ai-group.ds.unipi.gr/ai-group/) και το Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. “Τεχνητή Νοημοσύνη” σε συνεργασία με το Ι.Π & Τ του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος (http://msc-ai.iit.demokritos.gr/). Οι ερευνητικές περιοχές στις οποίες έχει δραστηριοποιηθεί είναι αυτές των Έμπειρων Συστημάτων, Οντολογιών, Διαχείρισης Γνώσης, Πρακτόρων και Πολυπρακτορικών Συστημάτων, Ενισχυτικής Μηχανικής Μάθησης σε Πολυπρακτορικά Περιβάλλοντα. Στις παραπάνω περιοχές αναφέρεται το δημοσιευμένο του έργο. Έχει διατελέσει program chair, chair και μέλος organizing committees εθνικών και διεθνών συνεδρίων στους τομείς που δραστηριοποιείται (AAMAS, AAAI, IJCAI, ECAI, WI/IAT, AT, EUMAS, ICMLA, ESWC, CSCL, AIAI) ενώ είναι μέλος steering committees/boards διεθνών επιστημονικών ενώσεων/συνεδρίων (EURAMAS, SETN, AT, COIN, OAEI). Έχει δώσει προσκεκλημένες ομιλίες (μεταξύ αυτών WoMo, ICTAI, CLIMA, IF&GIS) και έχει (συν-)οργανώσει διεθνείς ημερίδες σε θέματα επιστημονικού του ενδιαφέροντος (πλέον πρόσφατα: MATES@EDBT, Data-Driven ATM@WAC, Data-Enhanced Trajectory Based Operations@ICRAT). Είναι guest editor σε ειδικά τεύχη διακεκριμένων επιστημονικών περιοδικών (π.χ. IJCIS, AIR, GEOINFORMATICA, AICom, ISF). Έχει μεγάλη εμπειρία συμμετοχής και διαχείρισης ερευνητικών έργων (GSRT/AMINESS, FP7/Grid4All, FP7/SEMAGROW, COST/Agreement Technologies κάποια από αυτά), ενώ τα τελευταία 5 έτη έχει διευθύνει 6 Ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα. Έχει επιβλέψει πληθώρα πτυχιακών και διπλωματικών εργασιών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχει επίσης επιβλέψει 12 διδακτορικές διατριβές και σήμερα επιβλέπει 3 υποψήφιους διδάκτορες και 3 μετα-διδάκτορες (https://www.ds.unipi.gr/faculty/georgev/).

Ο Στέφανος Γκρίτζαλης είναι Καθηγητής Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (6.2019+) και διατελεί Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MSc in Law and ICT)” (06.2020+). Είναι Μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) (12.2020+). Είναι Αναπληρωματικό Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) (08.2022+). Διετέλεσε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (09.2014-08.2018). Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (11.2009-10.2012). Νωρίτερα ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2002-2019), Πρόεδρος του Τμήματος (2005-2009), Αναπληρωτής Προέδρου του Τμήματος (2012-2014) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ασφάλειας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (2005-2009). Έχει δραστηριοποιηθεί επί 25 και πλέον χρόνια σε σειρά διεθνών και εθνικών έργων Έρευνας και Ανάπτυξης (Horizon 2020, IST FP7/FP6/FP5, DGXIII Telematics / ETS-II / ETS-I / Telematics for Administration / Value II / Healthcare Telematics, DG XVI Feder, GSRT κ.λπ.). Σύμφωνα με την κατάταξη “2023 World’s Top 2% Scientists” του Stanford και της Elsevier, περιλαμβάνεται, για μία ακόμη χρονιά, στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, σε σύνολο 195.605 επιστημόνων, με κριτήριο αξιολόγησης τις αναφορές που έλαβε το συνολικό ερευνητικό έργο του κατά τη διάρκεια της τριακονταετούς καριέρας του. Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί 14 Βιβλία, έχει επιμεληθεί τα Πρακτικά 35 και πλέον Διεθνών Συνεδρίων (IEEE, ACM, Springer κ.α.), έχει συγγράψει 37 Κεφάλαια Βιβλίων, έχει δημοσιεύσει 329 επιστημονικά άρθρα (146 άρθρα σε διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και 183 σε Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων με έκδοση Πρακτικών). Διατελεί Area Editor στο κορυφαίο περιοδικό IEEE Communications Surveys and Tutorials (ImpactFactor=35.6 (Clarivate JCR Report), κατετάγη #1 περιοδικό στην Επιστήμη Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών στον κόσμο για τα έτη 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017). Είναι Μέλος Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board Member) σε 35 περιοδικά, Κριτής (Reviewer) σε 80 διεθνή Επιστημονικά Περιοδικά και έχει διατελέσει Προσκεκλημένος Εκδότης (Guest Editor) 35 φορές σε Επιστημονικά Περιοδικά. Έχει διατελέσει Πρόεδρος Συνεδρίου (General Chair) ή Πρόεδρος Επιτροπής Προγράμματος (PC Chair) σε 50 διεθνή συνέδρια, Μέλος Επιτροπής Προγράμματος (PC Member) σε περισσότερα από 600 διεθνή συνέδρια και έχουν καταγραφεί περισσότερες από 10.000 Αναφορές (citations) στο έργο του με h-index=54, i-10 index=169 κατά Google Scholar. Έχει επιβλέψει την εκπόνηση 17 διδακτορικών διατριβών που έχουν περατωθεί επιτυχώς. Επιπλέον, έχει διατελέσει μέλος επιτροπής αξιολόγησης / εξωτερικός αξιολογητής 60 και πλέον υποψηφίων διδακτόρων στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Πακιστάν και την Ινδία. Έχει επιβλέψει 90 Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες και 160 Πτυχιακές Εργασίες. Έχει οριστεί εμπειρογνώμονας για την αξιολόγηση προτάσεων έργων και υποψηφιοτήτων από πλήθος ελληνικών και διεθνών φορέων: ERC European Research Council, Swiss National Science Foundation (SNSF), Italian Ministry of University and Research, The Netherlands Organisation for Scientific Research, Belgian Fund for Scientific Research, Czech Science Foundation, FFG Austrian Research Promotion Agency, ETH Zurich Research Commission, Croatian Ministry of Science and Education, Slovenian Research Agency, South Africa’s National Research Foundation, Qatar Foundation National Research Fund, Cyprus Research Promotion Foundation, The University of Nicosia Research Foundation Cyprus, Hellenic Foundation for Research and Innovation, Hellenic General Secretariat for Research and Technology, Hellenic State Scholarship Foundation, Hellenic Ministry of Economy and Development ESF Operational Programme “HR Development Education and Life Long Learning”. Έχει διατελέσει Αξιολογητής σε διαγωνισμούς μεγάλων έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Δημόσιου Τομέα, ενώ έχει οριστεί Εμπειρογνώμονας για την Ελληνική Δικαιοσύνη σε θέματα Ασφάλειας Επικοινωνιών και Προστασίας της Ιδιωτικότητας (https://www.ds.unipi.gr/faculty/sgritz/).

Ο Αθανάσιος Δογάνης είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς τα έτη 2004-2007 στο μάθημα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής, καθώς και από το 2020 διδάσκει στο ΠΜΣ, κυρίως στα θέματα του GIS και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφορικής. Από το 1993 είναι συνιδρυτής της Εταιρείας Terra Mapping The Globe A.E. και σήμερα είναι Πρόεδρος του Δ.Σ, έχει υπάρξει Υπεύθυνος Βάσης Δεδομένων και ΓΣΠ στην Μελέτη Ανάπτυξης Μετρό στην Αττικό Μετρό Α.Ε..Ε, έχει υπάρξει Υπεύθυνος Βάσης Δεδομένων και ΓΣΠ του μητρώου ακίνητης Περιουσίας στη ΓαιαΟΣΕ Α.Ε. Ε, Υπεύθυνος Βάσης Δεδομένων και ΓΣΠ της Αττικής Οδού στις Αττικές Διαδρομές Α.Ε.. Από το 2017 έως σήμερα είναι Συνιδρυτής της εταιρείας «Ψηφιακής Οργάνωσης Επιχειρήσεων – DIGENCE PC» I.K.E. Η εταιρεία αυτή συνεχίζει την υποστήριξη στις ΓαιαΟΣΕ Α.Ε. και Αττικές Διαδρομές Α.Ε. (https://gr.linkedin.com/in/thanos-doganis-41550915).

Ο Γεώργιος Ζαλίδης είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με διδακτορικές σπουδές στο Tμήμα Εδαφολογίας και μεταδιδακτορικές σπουδές στο Τμήμα Πολιτικών Mηχανικών και Μηχανικής Περιβάλλοντος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου ‘’Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών’’, Καθηγητής Ρύπανσης και Υποβάθμισης Εδαφών του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, καθώς και Διευθυντής του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος (i-BEC) από το 2007. Στις Θέσεις Ευθύνης που κατείχε μέχρι σήμερα εφάρμοσε πρότυπα και αρχές διαχείρισης ολικής ποιότητας με αξιολογημένα διοικητικά αποτελέσματα. Τα ενδιαφέροντά του ως προς την ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνονται σε θέματα όπως η χρήση Δεδομένων Παρατήρησης Γης για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών Παρατήρησης Γης, τόσο στους τομείς κοινωνικού οφέλους του GEO (Group on Earth Observation), όσο και στους Δείκτες Αειφορίας των Ηνωμένων Εθνών, υλοποιώντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες με χρήση πρωτοκόλλων και τυποποιημένων μεθοδολογιών του GEO, η δημιουργία αντίστοιχων φασματικών βιβλιοθηκών, απαραίτητη για την παρακολούθηση και διαχείριση των αγροτικών και φυσικών οικοσυστημάτων, βασισμένη στην προσέγγιση NEXUS (ασφάλεια τροφίμων, νερού, ενέργειας και Δημόσιας υγείας). Επιπρόσθετα, η ερευνητική του δραστηριότητα καλύπτει τον τομέα της κυκλικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης πρωτοκόλλων αποτυπώματος άνθρακα στον αγροδιατροφικό τομέα, την κομποστοποίηση, αλλά και την καλλιέργεια μικροφυκών σε μεγάλη κλίμακα. Η εμπλοκή του σε διοίκηση ολικής ποιότητας στα Πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και στους οργανισμούς μεταφοράς τεχνογνωσίας, σε όλες τις διοικητικές θέσεις που υπηρέτησε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση, του έδωσε τη διοικητική εμπειρία και τις ικανότητες να διευθύνει αντίστοιχα Ιδρύματα και Οργανισμούς. Έχει διατελέσει ειδικός εμπειρογνώμων και εθνικός εκπρόσωπος σε διεθνείς επιτροπές, καθώς και μέλος διεθνών και εθνικών επιτροπών και συμβουλίων, και επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α.. Το όραμά του είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η οικονομική ανάπτυξη, μέσα από τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε πολιτική, με την εμπλοκή Ακαδημαϊκών και ερευνητικών Ιδρυμάτων, και οργανισμών μεταφοράς τεχνογνωσίας με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για αποτελεσματική μεταφορά τεχνογνωσίας και εύρεση ενδεδειγμένων λύσεων, με διασφάλιση και πιστοποίηση όλων των αντίστοιχων διαδικασιών. Έχει δημοσιεύσει 87 ερευνητικά άρθρα σε έγκριτα ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά (1934 αναφορές, h-index 27, i-index 52, πηγή scholar.google.gr, 1117 αναφορές, h-index 20, πηγή: scopus.com), με πάνω από 80 προφορικές παρουσιάσεις σε συνέδρια, και επιπλέον υπήρξε συνδιοργανωτής ή προσκεκλημένος ομιλητής σε 14 από αυτά, καθώς και πολυάριθμα πρακτικά συνεδρίων και μελέτες. Έχει συντονίσει περισσότερα από 150 ερευνητικά έργα, ενώ είναι κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Επίσης υπήρξε επιβλέπων καθηγητής σε 10 και πλέον διδακτορικές διατριβές στο Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ και στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Michigan, από όπου 2 Διδάκτορες που επέβλεψε είναι Καθηγητές σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. (argo.auth).

Ο Αθανάσιος Κανάτας είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων. Είναι Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Επικοινωνίες & Δίκτυα» του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων. Έλαβε Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, M.Sc. in Satellite Communication Engineering από το University of Surrey UK και Διδακτορικό Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ. Από το 1993 ως το 1994 εργάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το 1995 εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής έργου στην εταιρεία SPACETEC Ltd. Από το 1996 ως το 1999 εργάστηκε ως ερευνητής στο Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του ΕΜΠ. Από το 1999 ως το 2002 εργάστηκε ως Ερευνητής Δ’ στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ. Το 2000 έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας OTESAT A.E. Το 2002 εκλέχτηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, το 2008 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2012 Καθηγητής του ίδιου Τμήματος. Διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς από τον Νοέμβριο του 2013 ως τον Οκτώβριο του 2017 και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιώς για το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 και από τον Νοέμβριο του 2013 ως τον Οκτώβριο του 2017. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς για τα ακαδημαϊκά έτη 2011-2013. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 190 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ είναι συγγραφέας και/ή επιμελητής έξι βιβλίων. Έχει λάβει τέσσερα βραβεία καλύτερου άρθρου σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος του ΤΕΕ από το 1993. Το 2002 έγινε Senior Member του ΙΕΕΕ, ενώ το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Ελληνικού Chapter του Communications Society του ΙΕΕΕ (https://www.ds.unipi.gr/faculty/kanatas/).

Ο Μόσχος Κορασίδης γεννήθηκε στην Κέα το 1962. Είναι πτυχιούχος Γεωπόνος της Ανωτάτης Γεωπονικής Αθηνών, πτυχιούχος της ΠΑΤΕΣ- ΣΕΛΕΤΕ και κάτοχος Mεταπτυχιακού -ΜΒΑ στην Οργάνωση & Διοίκηση Γεωργικών Επιχειρήσεων. Εργάσθηκε ως γεωπόνος από το 1986 στον Οργανισμό Καπνού και στον Οργανισμό Πληρωμών – ΟΠΕΚΕΠΕ ως Διευθυντής από το 2001 με συμμετοχή σε διμερείς αποστολές στο εξωτερικό, ιδίως στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες για θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Από τον Μαρτίου του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 ανάλαβε ως Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ και από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2015 διατέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου ασχολήθηκε κυρίως με θέματα ανάπτυξης της υπαίθρου, αξιοποίησης των κοινοτικών ενισχύσεων καθώς και αναδιοργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΥΠΑΑΤ. Από το 2016 έως το 2022 εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης σε μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου και ασχολήθηκε με θέματα αγροτικής ανάπτυξης, χωροταξίας και ενέργειας. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 εργάζεται ως γενικός διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας – ΕΘΕΑΣ (https://agribusinessforum.org/el/person/k-moschos-korasidis-abf23/).

Ο Δρ. Ιωάννης Ν. Λαγούδης είναι μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά από το Δεκέμβριο του 2018. Στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Malaysia Institute for Supply Chain Innovation του MIT Global SCALE Network. Είναι υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο MIT – Center for Transportation and Logistics με το οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών. Παράλληλα με την ενασχόλησή του με τον ακαδημαϊκό χώρο έχει συμβουλεύσει πολυεθνικές εταιρείες και κυβερνητικούς οργανισμούς στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σε θέματα που άπτονται της ναυτιλίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας. Μεταξύ των εταιρειών που έχει συνεργαστεί είναι η CSX, Starbucks, Petronas, Ralph Lauren και Johor Port Authority. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν στους τομείς της στρατηγικής διοίκησης θαλάσσιων μεταφορών, διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και λήψης αποφάσεων. Έχει δημοσιεύσεις σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συνέδρια. Είναι ο αρχισυντάκτης του International Journal of Decision Sciences, Risk and Management (https://www.unipi.gr/unipi/el/ilagoudis.html).

O Καθηγητής Κωνσταντίνος Λαμπρινουδάκης έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Salford UK, M.Sc. σε Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου από το Imperial College και Ph.D. από το University of London, Queen Mary and Westfield College. Την περίοδο 1998-2009 εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ως μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων. Από τον Ιούνιο 2009 μέχρι και σήμερα υπηρετεί στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς (από το 2017 ως Καθηγητής). Από το 2015 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων (Secure Systems Laboratory). Από το 2016 είναι Tακτικό Mέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Στο διάστημα 2012-2015 διατέλεσε Tακτικό Mέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Τα τρέχοντα επιστημονικά ενδιαφέροντα του συμπεριλαμβάνουν τους τομείς της ασφάλειας πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Είναι συγγραφέας περισσότερων των 120 ερευνητικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων στους τομείς ενδιαφέροντός του. Επίσης συμμετέχει στην Επιστημονική Επιτροπή Προγράμματος (Program Committee) σε περισσότερα από 200 διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ σε 15 από αυτά είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής. Επίσης είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής και κριτής ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 35 διεθνή επιστημονικά περιοδικά Έχει συμμετάσχει σε πλήθος χρηματοδοτούμενων ερευνητικών, μελετητικών και αναπτυξιακών έργων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη (https://www.ds.unipi.gr/faculty/clam/).

Ο Καθηγητής Χρήστος Ξενάκης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πληροφορική και απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών (M.Sc.) από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2004 έλαβε το Διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το διάστημα 1998–2001 εργάστηκε ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών. Από το 1996 έως 2007 ήταν μέλος του Εργαστηρίου Δικτύων Επικοινωνιών του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2007 ανήκει στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπου σήμερα είναι Καθηγητής, μέλος του Εργαστηρίου Ασφάλειας Συστημάτων και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων». Συμμετείχε ενεργά σε περισσότερα από 30 Ευρωπαϊκά (ACTS, ESPRIT, IST, AAL, DGHOME, Marie Curie, Horizon2020) και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα. Είναι ο συντονιστής των έργων CUREX, SealedGRID, INCOGNITO και SECONDO που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Η2020), ενώ διατέλεσε συντονιστής του προγράμματος ReCRED (Η2020) και είχε την επιστημονική/τεχνική διεύθυνση του προγράμματος UINFC2 που χρηματοδοτήθηκε από την DGHOME/ISEC. Είναι μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού κυβερνοασφάλειας (European Cyber Security Challenge) και αρχηγός της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας. Επίσης, είναι μέλος των συντακτικών ομάδων των επιστημονικών περιοδικών Computers & Security και Computer Communications που εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο Elsevier, καθώς και του περιοδικού IET Information Security που εκδίδεται από το Ινστιτούτο Μηχανικής και Τεχνολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στο χώρο της ασφάλειας συστημάτων, δικτύων και εφαρμογών. Τέλος, έχει συνυπογράψει περισσότερες από 90 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια συλλογικών τόμων και συνέδρια (https://www.ds.unipi.gr/faculty/xenakis/).

H Δρ. Αμαλία Πολυδωροπούλου είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ναυτιλία, Μεταφορές και Διεθνές, καθώς και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μεταφορών και Λήψης Απόφασης (ΕΜΛΑ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την περίοδο 2014-2018 διετέλεσε Αναπληρώτρια Πρύτανη Έρευνας, Ανάπτυξης, Οικονομικού Προγραμματισμού και Υποδομών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου. Από το Σεπτέμβριο 2020 είναι τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΥΚΙ). Κατέχει Δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα και Διδακτορικό Δίπλωμα στα Μεταφορικά Συστήματα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology). Η Καθ. Α. Πολυδωροπούλου έχει εξειδίκευση στην έρευνα στους τομείς Ανάλυση Μεταφορικών Συστημάτων, Δεδομένα, Μοντέλα και Λήψη Αποφάσεων, Εκτίμηση Προτύπων Ζήτησης, Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, Συνδυασμένες Μεταφορές, Ανάλυση Αγοράς, Ερωτηματολόγια και Τεχνικές Δειγματοληψίας, Μάρκετινγκ Μεταφορικών Υπηρεσιών, Οικονομική των Μεταφορών. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στο σχεδιασμό ερευνών αποκαλυπτόμενης και δεδηλωμένης προτίμησης, τις μεθοδολογίες μελέτης μεταφορικής συμπεριφοράς και την ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας (big data) τόσο για επιβατικές όσο και για εμπορευματικές μεταφορές. Έχει πραγματοποιήσει παγκοσμίως έρευνες αγοράς, αναπτύξει οικονομετρικά πρότυπα πρόβλεψης συμπεριφοράς και επιθυμία πληρωμής, καθώς και επιχειρηματικά μοντέλα, αναφορικά με νέα μέσα μεταφοράς όπως Αυτόνομα Οχήματα, Drones, Κινητικότητα ως Υπηρεσία, Κοινή Χρήση Οχημάτων, Ενεργητική Μετακίνηση, Μικροκινητικότητα, κλπ. Έχει αναπτύξει συστήματα σύστασης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ναυτικών. Μελετά θέματα αναφορικά με τη σταδιοδρομία των γυναικών στη ναυτιλία, καθώς και την επίδραση της αυτοματοποίησης στην μελλοντική εργασία των ατόμων που εργάζονται στον τομέα των αεροπορικών, θαλάσσιων, και επίγειων μεταφορών. Πρόσφατες έρευνες αφορούν την επίδραση του COVID-19 στις δραστηριότητες και μετακινήσεις των ατόμων καθώς και στη συνολική ευημερία τους. Συνεργάζεται με διάφορα ιδρύματα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ (Massachusetts Institute of Technology, University of California Santa-Barbara) και την Κίνα (Shanghai Maritime University) και έχει εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων (FP7, H2020), καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ή μεμονωμένων πακέτων εργασίας (συνολικά πάνω από 25 προγράμματα). Επίσης, η Καθ. Α. Πολυδωροπούλου ήταν ο Θεσμικός Εκπρόσωπος για τα Διαπιστευμένα Διεθνή Θερινά Σχολεία (https://summerschools.pns.aegean.gr/) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και έχει εξειδίκευση στην ανάπτυξη μαθημάτων δια βίου μάθησης (MOOCS). Από το 2019 διατελεί Επιστημονική Υπεύθυνη της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής στη Ναυτιλία, τις Μεταφορές και τα Logistics EN.I.R.I.S.S.T και από το 2020 της EN.I.R.I.S.S.T+ στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά, κεφάλαια βιβλίων και πρακτικά συνεδρίων, ενώ έχει συμμετάσχει ως Συντονίστρια Έργου ή Υπεύθυνη Πακέτων Εργασίας σε πολλά έργα όπως We-Transform, HARMONY, WISE-ACT, MaaS4EU, OPTIMUM, USMART, GRETIA, HERMES, INNOSUTRA, PACTS, iPORTS, POET, SLIM-VRT, URIT. Είναι μέλος του Συμβουλίου του International Association for Travel Behaviour Research (IATBR.org), καθώς και Πρόεδρος του IATBR Lifetime Achievement Award. Ως σύμβουλος, έχει συνεργαστεί με πλήθος ιδιωτικών εταιρειών και δημόσιων υπηρεσιών στον τομέα των μεταφορών, όπως Rand Europe NL, John A. Volpe National Transportation Systems Center, IBI Group, International Port Managers (IPM) και CERN (https://www.stt.aegean.gr/amalia-polydoropoulou/).

Ο Συμεών Ρετάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό αντικείμενο Μοντέλα Σχεδίασης Τεχνολογικά Υποστηριζόμενης Μάθησης. Τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται ενεργά με την έρευνα και ανάπτυξη στο χώρο της σχεδίασης καινοτόμων αλληλεπιδραστικών μαθησιακών συστημάτων και παιχνιδιών δίνοντας έμφαση στα συστήματα που συμβάλλουν στην απόκτηση πολλαπλών δεξιοτήτων από παιδιά. Έχει συγγράψει πάνω από 150 ερευνητικά άρθρα που δημοσιεύονται σε επιστημονικά βιβλία, περιοδικά και συνέδρια και έχει δώσει περίπου 30 προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια ανά τον κόσμο. Έχει διατελέσει μέντορας και μέλος ομάδων έρευνας και ανάπτυξης που έλαβαν διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς για καινοτόμο λογισμικό (π.χ. MicrosoftImagineCup, IntelBusinessChallenge). Έχει συμμετάσχει ως κύριος ερευνητής (PI) και συντονιστής σε περισσότερα από 30 έργα σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και φορείς από όλο τον κόσμο χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εθνικές επιχορηγήσεις και γνωστές εταιρείες λογισμικού όπως τοSmartEducationκαι το Google. Συμμετέχει στην ομάδα αξιολογητών ερευνητικών εργασιών γνωστών διεθνών περιοδικών στον τομέα των Τεχνολογιών Μάθησης. Μεγάλη διάκριση για το έργο του ήταν η διάκριση που έλαβε από το περιοδικό ACMComputingReviews, ως ο κριτικός με μεγάλη επιρροή τον Ιούνιο 2017. Με συνεργάτες του έχει αναπτύξει διάφορα καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία τα οποία έχουν πάρει πολλές θετικές κριτικές όπως i) το εργαλείο σχεδιασμού μαθησιακής διαδικασίαςCADMOS, ii) το LAERεργαλείο ανάλυσης δεδομένων μάθησης για το Moodleiii) το ψηφιακό παιχνίδι WWFEducationalAtlasκαι iv) το εργαλείο δημιουργίας κόμικς ComicStripCreator. Είναι επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας CoSyLlab(ComputerSupportedLearningEngineeringLab) (https://www.ds.unipi.gr/faculty/retal/).

Ο καθηγητής Δημήτριος Γ Σάμψων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1989) και Δρ Μηχανικός του Department of Electronic Systems Engineering, University of Essex, UK (1995). Υπηρετεί στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων ως Καθηγητής (Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Επίκουρος Καθηγητής) και Εντεταλμένος Επίκουρος Καθηγητής από τον Οκτώβριο 2001. Έχει διατελέσει Καθηγητής και Διευθυντής Έρευνας στο School of Education, Curtin University, Australia (2015-2017), Επισκέπτης Καθηγητής στα: University of Tartu, Estonia (2017), The University of Hong Kong, R.P. China (2016), University of North Texas USA (2013), Beijing Normal University, R.P. China (2013), Peking University, Beijing, R.P. China (2013), University of Tunis, Tunisia (2012, 2013), National Sun Yat-sen University, Taiwan (2011), Athabasca University, Canada (2010), και Ερευνητής (1999-2003) και Συνεργαζόμενος Ερευνητής (2003-2016) του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα από το 1996 επικεντρώνεται στην θεματική περιοχή των ψηφιακών συστημάτων που υποστηρίζουν την μάθηση και την εκπαίδευση. Είναι συγγραφέας ή συν-συγγραφέας περισσότερων από 345 επιστημονικά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, βιβλία και συνέδρια και έχει επιμεληθεί 19 επιστημονικά βιβλία που έχουν δημοσιευτεί από την Springer, 30 θεματικά τεύχη σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και 45 πρακτικά διεθνών συνεδρίων, με περισσότερες από 8700+ ετεροαναφορές και h-index 43 (Scholar Google, Φεβρουάριος 2023). Έχει βραβευτεί 10 φορές με Best Paper Award σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια για την έρευνα του στο πεδίο της ψηφιακών συστημάτων για την μάθηση και εκπαίδευση. Έχει προσκληθεί ως προσκεκλημένος ομιλητής σε 120+ διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια και μεταπτυχιακά προγράμματα από το 2001. Έχει συμμετάσχει ή συμμετέχει σε 70+ έργα έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας ως ερευνητής, ως διευθυντής έρευνας ή ως διευθυντής ερευνητικού προγράμματος. Από το 2003, έχει επιβλέψει επιτυχώς 100+ μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες στην έρευνά τους και έχει καθοδηγήσει 75+ προπτυχιακούς φοιτητές στην διπλωματική τους εργασία. Έχει διατελέσει Chair του IEEE Computer Society Technical Committee in Learning Technology (2008-2011, 2015-2018), Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) (2007-2014) και Διευθυντής Έκδοσης (Editor-in-Chief, 2003-2018) του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Educational Technology and Society Journal (που κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των Scholar Google Top Publications in Educational Technology). Έχει επίσης διατελέσει ή διατελεί ως μέλος της Συντακτικής Επιτροπής 26 Διεθνών και Εθνικών Επιστημονικών Περιοδικών, Πρόεδρος ή Μέλος Επιτροπής Διοργάνωσης 85+ Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων και Μέλος 600+ Επιστημονικών Επιτροπών Προγράμματος Διεθνών/Εθνικών Συνεδρίων. Το Massive Online Open Course (MOOC) που ανέπτυξε και το οποίο προσφέρεται μέσω του edX (Analytics for the Classroom Teacher) έχει προσελκύσει 25000 συμμετέχοντες από 180 χώρες από τον Οκτώβριο 2016. Την περίοδο 2018-2021, διεύθυνε μια διεθνή κοινοπραξία Πανεπιστημίων και Βιομηχανίας (Learn2Analyse) που έχει ως στόχο την προώθηση του Educational Data Literacy για όλους τους επαγγελματίες της Εκπαίδευσης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Erasmus+ Knowledge Alliance Program). Τον Ιούλιο 2012 έλαβε το IEEE Computer Society Distinguished Service Award και τον Ιανουάριο 2013 του απονεμήθηκε ο τίτλος του IEEE Computer Society Golden Core Member σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο των ψηφιακών συστημάτων για την μάθηση και εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο 2018 έλαβε το ετήσιο βραβείο Golden Nikola Tesla Chain Award 2018 for International Outstanding Achievements in the field of Engineering Pedagogy από τον Διεθνή Οργανισμό International Society of Engineering Pedagogy (IGIP) για την συνεισφορά του στην αξιοποίηση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση Μηχανικών (https://www.ds.unipi.gr/faculty/sampson/).

Ο Αναστάσιος Σεπετής, PhD., MSc και BA, είναι Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με ειδίκευση τις Πολιτικές και τα Χρηματοοικονομικά της Αειφόρου Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Προστασίας. Επίσης, είναι μέλος της Ερευνητικής Μονάδας του Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Έχει αναλάβει έρευνα και διδασκαλία από το 2003 σε διάφορα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα, σε τομείς που σχετίζονται με την Αειφόρο Ανάπτυξη, τις Στρατηγικές Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) και την Κοινωνική Προστασία σε διεθνείς, ευρωπαϊκές και συγκριτικές πολιτικές μάνατζμεντ, χρηματοοικονομικών, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης, Ε.Κ.Ε. κοινωνικής οικονομίας και κυκλικής οικονομίας. Επίσης, έχει απασχοληθεί ως Πρόεδρος και Διοικητής Νοσοκομείων και Κοινωνικών Οργανισμών, ως Γενικός Διευθυντής επιχειρήσεων και σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ είναι εμπειρογνώμονας σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα για τηn Αειφόρο και Περιβαλλοντική Διαχείριση, στην Αειφόρο Αγορά Κεφαλαίου, στην Αειφόρο και Κοινωνική Επένδυση, στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, την Αειφόρο Απασχόληση, την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, την Αειφόρο και Περιβαλλοντική Διαχείριση στην Δημόσια Υγεία, στο Μάνατζμεντ και τα Χρηματοοικονομικά της Υγειονομικής Περίθαλψης. Είναι πιστοποιημένος επιθεωρητής από την IEMA για την Περιβαλλοντική Διαχείριση και Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (ISO 14001, ISO 9001), καθώς και πιστοποιημένος επιθεωρητής από τα Ηνωμένα Έθνη για την Αξιολόγηση Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Κινδύνου (UNEP FI- ESRA). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Αειφόρο Διαχείριση και τη χρηματοδότηση των πολιτικών περιβαλλοντικής, κοινωνικής ευθύνης, εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) και της κοινωνικής προστασίας για την αγορά κεφαλαίου, για τις επιχειρήσεις, για την υγεία, την κοινωνική προστασία, την αειφόρο εκπαίδευση, την καταπολέμηση της φτώχειας και την απασχόληση. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, βιβλία και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει τα βιβλία με τίτλο: «Περιβαλλοντική και Αειφόρος Διαχείριση στη Δημόσια Υγεία» και «Χρηματοοικονομικά της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η συμβολή των πολιτικών και των χρηματοοικονομικών μεθόδων στην αειφόρο ανάπτυξη και στο νέο κοινωνικό κράτος» Εκδόσεις Παπαζήση, που διδάσκεται σε Ελληνικά πανεπιστήμια (http://www.ba.uniwa.gr/sepetis-anastasios/).

Η Δρ Αθηνά Τσιρίμπα είναι οικονομολόγος μεταφορών και μοντελιστής. Εργάζεται ως σύμβουλος μεταφορών, ερευνήτρια και ως λέκτορας μερικής απασχόλησης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Αυτή τη στιγμή είναι η Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της start-up MOBY X. Έχει διατελέσει Διευθύνουσα Σύμβουλος του Institute of Shipping and Transport Applications KMlo (IN.ST.ALSA) (2009-2011). Είναι κάτοχος Πτυχίου στη Ναυτιλία και Διοίκηση Επιχειρήσεων και MSc. και Διδάκτωρ Ναυτιλίας, Εμπορίου και Μεταφορών από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το διδακτορικό της. Η διατριβή είχε τίτλο «Ανάπτυξη Μοντέλου Προσομοίωσης Ατομικών Μοτίβων Ταξιδιών Καθημερινής Δραστηριότητας σε Πλούσιο Περιβάλλον Πληροφοριών». Οι τομείς έρευνάς της περιλαμβάνουν ανάλυση ταξιδιωτικής συμπεριφοράς, μοντελοποίηση ζήτησης μεταφορών, προσομοίωση, ανάλυση συστημάτων μεταφορών, ασφάλεια και ασφάλεια στη ναυτιλία, λιμενικές λειτουργίες, έρευνα αγοράς και οικονομετρία. Έχει εκτεταμένη εμπειρία στο σχεδιασμό ερευνών, το σχεδιασμό δειγματοληψίας, το χειρισμό μεγάλων δεδομένων, την εξόρυξη δεδομένων και την ανάπτυξη συνδυασμένων αποκαλυπτικών προτιμήσεων και μοντέλων διακριτής επιλογής δηλωμένων προτιμήσεων, καθώς και λανθάνοντα μοντέλα μεταβλητών στα οποία λαμβάνονται υπόψη οι στάσεις και οι αντιλήψεις των υπευθύνων λήψης αποφάσεων. διαδικασία επιλογής. Η Δρ. Τσιρίμπα έχει συμμετάσχει ως κύριος ερευνητής σε πολλά χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και εθνικά έργα όπως: EN.IRIS.ST, HARMONY, MaaS4EU, OPTIMUM, POET, iPORTS, PACTS, HERMES, RURAL Inclusion, Green Transport in Islands (GRETIA), και USMART. Ως σύμβουλος έχει εργαστεί για μια σειρά από αξιόπιστες ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς στον τομέα των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του IBI Group στη Βοστώνη, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αθήνα, στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και στο CERN (https://acg150.acg.edu/persons/athena-tsirimpa-phd/).

Ο Δρ. Φιλιππάκης Μιχαήλ είναι Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και από τον Οκτώβριο του 2022 είναι εκλεγμένο Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από το 2013 (Δεκέμβριο) ανήκει στο Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ως Επίκουρος Καθηγητής αρχικά και ως Αναπληρωτής Καθηγητής στη συνέχεια. Ο Δρ. Φιλιππάκης Μιχαήλ είναι Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ε.Μ.Π., πτυχιούχος με άριστα του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με Άριστα. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε αρκετά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου , στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές (ΣΣΕ, ΣΜΥΝ, ΣΤΥΑ) και σε αρκετά Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ Αθηνών, ΤΕΙ Πειραιά, ΤΕΙ Χαλκίδας) , στην ΑΣΠΑΙΤΕ, ποικίλα μαθήματα και αντικείμενα όπως (Μηχανική Μάθηση, Πρακτική Μηχανική Μάθηση, Θεμελιώδεις Γνώσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Εξόρυξη και Ανάλυση Δεδομένων, Εξόρυξη και Προετοιμασία Δεδομένων, Προβλεπτική Αναλυτική, Μεθοδολογία Εκπαιδευτικής Έρευνας, Βιοστατιστική, Βιοπληροφορική, Μαθηματική Ανάλυση, Εφαρμοσμένη Ανάλυση, Οικονομικά Μαθηματικά, Στατιστική Επιχειρήσεων, Ποσοτικές Μέθοδοι και Εφαρμογές, Θεωρία Πιθανοτήτων, Επιχειρησιακή Έρευνα, Διακριτά Μαθηματικά, Εφαρμοσμένη Γραμμική Άλγεβρα, Χρήση Συμβολικών Γλωσσών σε Προβλήματα Μαθηματικής Φυσικής με τη βοήθεια του προγράμματος Matlab, Προσομοίωση ψηφιακών συστημάτων με χρήση Matlab-Mathematica, Python , R, κ.α.). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε μη γραμμικά προβλήματα με μερικές διαφορικές εξισώσεις, σε προβλήματα βελτιστοποίησης, στη θεωρία παιγνίων, σε ζητήματα Μηχανικής Μάθησης, σε θέματα Εξόρυξης δεδομένων, σε ερευνητικά θέματα Επιστήμης Δεδομένων και σε προβλήματα επεξεργασίας εικόνας. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 63 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε τόμους πρακτικών διεθνών συνεδρίων με κριτές. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν περισσότερες από 430 αναφορές (citations) στο έργο του από άλλους ερευνητές ενώ έχει συγγράψει εκθέσεις (referee’s reports) για αρκετά διεθνή περιοδικά. Ο Δρ. Φιλιππάκης Μιχαήλ είναι συγγραφέας 14 πανεπιστημιακών βιβλίων, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει υπάρξει κριτής επιστημονικών περιοδικών, πρακτικών συνεδρίων και βιβλίων. Επίσης ο Δρ. Φιλιππάκης Μιχαήλ συμμετέχει σε αρκετά διεθνή ερευνητικά προγράμματα (https://www.ds.unipi.gr/faculty/mfilip/).