Σύμφωνα με τον ΟΗΕ σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει το 40% της χρήσης γης, το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και το 70% της κατανάλωσης γλυκού νερού πράγμα που καθιστά την γεωργία έναν από τους βασικότερους τομείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης και μετριασμού της Κλιματικής Αλλαγής. Ταυτόχρονα έως το 2050 έτος που τίθενται διάφοροι στόχοι για την Κλιματική Αλλαγή περίπου 2 δισεκατομμύρια επιπλέον άτομα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα προστεθούν στους κατοίκους του πλανήτη μας. Έτσι από τα σχεδόν 8 δισεκατομμύρια σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει τα 10 δις άτομα πράγμα που αναμένεται να αυξήσει την σημερινή παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα κατά περίπου 60% με ότι αυτό συνεπάγεται για τους φυσικούς πόρους και την Κλιματική Αλλαγή. Εξίσου σημαντικό όμως παράγοντα για τους πολίτες αποτελεί να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε ποικιλία ασφαλών τροφίμων υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτών και υγιεινών.
Οι νέες συνθήκες και απαιτήσεις οδηγούν σε αλλαγές του τρόπου που τα τρόφιμα παράγονται διατίθενται στο εμπόριο ώστε αυτός να προσαρμοστεί στις προσδοκίες των πολιτών, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία τους, στο περιβάλλον και στο κλίμα (π.χ. πιο είναι το αποτύπωμα σε CO2). Για να διασφαλιστεί αυτό σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, αυξημένων περιβαλλοντικών πιέσεων και αλλαγής του κλίματος η υιοθέτηση σύγχρονης τεχνολογίας ώστε να μετατρέψουν την γεωργία σε έξυπνη ή γεωργία ακρίβειας είναι μονόδρομος.