Κανονισμοί και Οδηγίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ηθική, Αποδοχή, Νομιμότητα
(EU Regulations and Directives: Ethics, Acceptance, Legitimacy)

Εκτύπωση

Εκπαιδευτικοί στόχοι

Στο πλαίσιο του παρόντος μαθήματος οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες θα εξοικειωθούν με το πώς συγκροτήθηκε και εξελίσσεται το ενωσιακό δίκαιο για την ρύθμιση των ψηφιακών τεχνολογιών με αναφορά σε μείζονα ζητήματα όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων, η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών κ.α. Το μάθημα αποσκοπεί στην καλλιέργεια της ικανότητας των φοιτητών και φοιτητριών να εντοπίζουν την ορθολογικότητα του δικαίου όταν αυτό καλείται να ρυθμίσει την τεχνολογική αβεβαιότητα και τους κινδύνους της. Ακολούθως εστιάζει στην ανάπτυξη κριτικού πνεύματος με έμφαση στη διατύπωση προτάσεων για τη ρυθμιστική αντιμετώπιση της αβεβαιότητας. Για αυτό το σκοπό οι νομικές ρυθμίσεις και διαδικασίες θα συσχετιστούν με ηθικά διλήμματα, ζητήματα πολιτικής νομιμοποίησης και κοινωνικής συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και αποδοχής που εμπεδώνει ή όχι τις νομικές ρυθμίσεις. Το μάθημα θα αναδείξει τους ρυθμιστικούς στόχους, τις κανονιστικές εντάσεις, τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες των μοντέλων ρύθμισης της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες αναμένεται να κατανοήσουν τα διάφορα ρυθμιστικά μοντέλα τη ψηφιακής τεχνολογίας και τα είδη και τις μεθόδους κανονιστικής αντιμετώπισης ρίσκου. Με το πέρας του μαθήματος θα κατέχουν τις θεμελιώδεις έννοιες τόσο της θεωρίας της ρύθμισης, με έμφαση στο υπερεθνικό και διεθνικό επίπεδο (Ε.Ε. ), όσο και της ηθικής της τεχνολογικής διακυβέρνησης.

Περιεχόμενα

  • Αξιοποίηση και δημιουργία κανονιστικών ρυθμίσεων σχετικά με τις χρήσεις αναδυόμενων ψηφιακών τεχνολογιών σε περιβάλλον διαχείρισης ρίσκου.
  • Ανάλυση τεχνολογικών και κοινωνικών κινδύνων στο πλαίσιο της πολιτικής και της νομοθετικής διαδικασίας.
  • Μελέτη της σχέσης κινδύνων-κανονιστικών ρυθμίσεων και εστίαση στα επιμέρους είδη τους.
  • Ανάλυση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης ρίσκου (τεχνολογικές, νομοθετικές, οικονομικές κ.α.).
  • Επισήμανση ρυθμιστικών αποτυχιών και ανάδειξη θεμάτων απόδοσης, αποτελεσματικότητας, ηθικής και κοινωνικής νομιμοποίησης στην τεχνολογική διακυβέρνηση.
  • Παπαδημητρίου K., Ρέμελης K / Σινανιώτη-Μαρούδη Α., «Δίκαιο και Τεχνολογία», ΚΒ΄ Επιστημονικό Συμπόσιο, 28-29 Μαρτίου 2019, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2019
  • Ρεθυμιωτάκη Ε., «Πηγές του δικαίου και Νομικός Πλουραλισμός στην Ε.Ε.», Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2012
  • Martin Albrow, Niklas Luhmann «A Sociological Theory of Law», Routledge, London 2014